Cinema a l’aula: The Pelican Brief

 (ÉS UN SPOILER DE LA PEL·LÍCULA). El principal protagonista des del punt de vista jurídic a la pel·lícula The Pelican Brief és Victor Mattiece, propietari d’una considerable superfície on hi havia importants reserves d’hidrocarburs. Aquestes reserves van començar a ser explotades econòmicament, però van dur a terme importants danys medi ambientals. Una organització protectora dels animals va denunciar la conculcació de la normativa de protecció d’aus -concretament d’una espècie de pelicà en extinció. Arran de l’aplicació d’aquesta normativa, el sr. Mattiece no va poder realitzar més perforacions als seus terrenys. Davant quin tipus de restricció del dret de la propietat ens trobem?

A la Unió Europea, aquestes zones protegides són denominades ZEPAs (Zones d’Especial Protecció per a les Aus), també existeixen convenis internacionals com el que protegeix els espais RAMSAR. És tracta d’una normativa comunitària que protegeix aquests ecosistemes. Podeu consultar aquí les mesures que s’han adoptat en matèria de protecció de les aus, concretament del Larus audouinii, a Deltebre.

A l’inici de la pel·lícula, Tomas Callaghan explica i proposa als estudiants de l’assignatura de Dret l’anàlisi de l’assumpte Bowers_v._Hardwick (podeu consultar l’assumpte fent clic aquí -only in english-). Substancialment, s’analitza l’abast de la facultat d’exclusió del propietari i la possibilitat de que tercers puguin accedir als béns de la seva propietat, violant també el dret constitucional a la intimitat. Així mateix, un dels estudiants afirma «és la casa de Hardwick, allí tiene derecho a hacer lo que le plazca» (minut 8:14), introduint un possible debat relatiu a la facultat de lliure gaudiment de la cosa. Reflexioneu sobre la preponderància del dret públic com a limitador del dret de propietat o dels diversos drets reals limitats, on el dret civil únicament conceptua aquestes institucions jurídiques.

Comments are closed.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra

ACEPTAR
Aviso de cookies