Felip Aner d’Esteve, un jurista d’Aubèrt a les Corts de Cadis

En aquestes dates que es celebra el bicentenari de la Constitució de Cadis -coneguda popularment com la Pepa- cal recordar la important participació que va tenir el català Felip Aner d’Esteve, especialment en la defensa d’una modernització de la legislació civil. Així, manifestà davant la possibilitat de legislar un Codi Civil que: «Ninguna cosa más grande ni más digna de desearse que un Código perfecto de legislación» (Cfr. COSIALLS, 2010, pág. 24).

Amb ocasió del primer centenari de les Corts de Cadis, Belda y De Labra van escriure l’obra «Las Cortes de Cádiz en el Oratorio de San Felipe», on van relacionar, a banda d’altres fets, una petita biografia dels personatges més principals. Entre aquells s’hi trobava Felipe Aner de Esteve, del qui diuen que va tenir «una importancia insuperable» (pág. 96). En les seves paraules va ser una de les més altes i més completes representacions de l’esperit català en el període inicial de la Revolució contemporània espanyola. Va ser Diputat propietari del Principat de Catalunya del 25 de febrer de 1810, i fins el 24 d’octubre del mateix any no va poder jurar el seu càrrec. Va morir a mitjans de 1812.

Fou membre de moltes Comissions: la de Hisenda Ultramarina, la de Justícia, la de Arranjament de Províncies, la del Diari de Corts, la de Senyorius. També va formar part del Tribunal d’Hisenda i va participar activament als debats relacionats amb el Reglament del Consell de Regència (21 discursos), sobre la reforma d’Ultramar, sobre l’Ordre financer, sobre l’abolició dels Senyorius, sobre els Ascensos Militars i sobre la mateixa Constitució (67 discursos). Va representar una posició descentralitzadora, fins i tot, podríem afirmar que va ser un dels pares del autonomisme català.

Podeu consultar més informació sobre aquest jurista: COSIALLS UBACH, Andres Miguel, Régimen jurídico de la propiedad agraria sujeta a la nueva PAC, Ed. Atelier, 2010, Barcelona, pág. 24.

El Consorci Internacional de la Commemoració d’aquest aniversari ha distribuit un interessant Spot:

Comments are closed.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra

ACEPTAR
Aviso de cookies